Mikä Lampaamo?

Lampaamo on Keski-Suomessa Saarijärvellä Kekkilän kylässä toimiva käsityökauppa. Lampaamosta löydät käsinkehrättyä villalankaa, suomenlampaan villaa, käsintehtyä saippuaa sekä valmiita käsitöitä. Lampaamon arvoihin kuuluu luonnollisuus, perinteikkyys ja laadukkuus. Toiminnassa pyritään hyödyntämään lähituotantoa mahdollisuuksien mukaan. Tuotteiden pitää tuntua hyvältä iholla, joten keinotekoisia materiaaleja pyritään välttämään.

Kekkilässä Uittoniemen tilalla langat valmistetaan alusta pitäen käsin. Tilalla on pieni harrastelammaskatras ja lisävillaa Lampaamo hankkii läheiseltä lammastilalta. Villat karstataan karstamyllyllä ja kehrätään käsin perinteisin menetelmin. Langoissa käytettävä villa on suomenlampaan villaa sekä Puuhapuisto Veijarin alpakoiden villaa.

Saippuat valmistetaan Lampaamossa käsin tasokkaista kosmetiikkalaatuisista ainesosista. Saippuoissa käytetään Kekkilästä käsin kerättyjä villiyrttejä, kuten nokkosta ja siankärsämöä.

Käsitöissä materiaaleina käytetään mm. luonnonmukaista hamppulankaa sekä sertifioituja puuvillalankoja.

Yrittäjä Lampaamon tuotteiden takana olen minä, Annis. Käsityöt ovat olleet aina osana arkea lapsuudesta lähtien. Käsitöissä minua viehättää rajattomat mahdollisuudet, luovuus ja itsensä haastaminen. Uusia tekniikoita ja ohjeita on kiva kokeilla. Olen tehnyt käsitöitä paljon lahjaksi ja lahjansaajan riemu käsintehdystä lahjasta onkin yksi parhaista tunteista käsityöläiselle. Käsintehty lahja on uniikki ja siihen on käytetty aikaa sekä ajatusta. Aiemmin neuloin paljon, mutta terveysmurheiden myötä siirryin virkkaukseen. Kehräyksen lisäksi virkkaus onkin vahvin tekniikkani. Käsitöissä olen perfektionisti ja pyrin siihen, että valmis työ on myös nurjalta puolelta yhtä siisti käytettäväksi.

Eläintenhoitoa opiskellessani olin lampolaharjoittelussa läheisellä lammastilalla. Tilan emäntä oli innokas kehrääjä, joka opetti minulle kehräämisen saloja ja auttoi kunnostamaan synnyinkodistani Linnankylältä löytyneen rukin. Ensimmäinen (ja paras) rukkini on siitä lähtien kuulunut Uittoniemen tuvan vakiovarustukseen.

Loppuvuodesta 2021 tein päätöksen verkkokaupan perustamisesta pitkän harkinnan jälkeen. Yritykselle löytyi sopiva nimi nopeasti ja oli aika hankkia logo. Lahjakas saarijärveläinen taiteilija IidArt piirsi lukemattomien muokkausten jälkeen Lampaamolle täydellisen logon.

Uittoniemen tilan vanhaan luhtiaittaan remontoitiin keväällä 2022 tilat puodille ja työhuoneelle. Remontissa käytettiin mahdollisimman paljon vanhaa puutavaraa tilalta ja puodin sisustus on kattolamppuja lukuunottamatta kierrätystavaroista koottu. Lampaamon tilapuodin avajaisia vietettiin toukokuun lopussa -22. Sen jälkeen tilalla on pidetty monenlaisia tapahtumia joulumarkkinoista juhannusjuhliin. Tapahtumissa on aina esillä toisten yrittäjien tuotteita, lähiruokaa sekä ilmaista talutusratsastusta ja tapahtumat ovatkin saaneet suuren suosion yli kuntarajojen!

Use. Wash. Reuse.